Οινοποιείο Ικαρίας

Οινοποιείο στην Ικαρία - Πηγή στον Εύδηλο - Μεσογειακή Κουζίνα

 
 


Οινοποιείο
Πηγή Ευδήλου Ικαριάς
Τηλ.: 22750 31151
Τηλ. / Φαξ: 22750 31945
Κιν.: 6944 920934
E-mail: ikarianwine@gmail.com


Ελαφριά Μεσογειακή Κουζίνα
 

Είναι ο συνδυασμός των παραδοσιακών μεσογειακών συνταγών, χρησιμοποιώντας βιολογικά υλικά, με ελαφρύ μαγείρεμα (όπως ανέκαθεν γινότανε στην Ικαρία) για να κρατάει η τροφή όλη της την θρεπτική- διατροφική αξία. Η κουζίνα αυτή πείρε την τελική της μορφή από τον Γιώργο και την Ελένη Καρίμαλη που είχαν σαν βάση τους την κουζίνα και τον τρόπο μαγειρέματος των αιωνόβιων κατοίκων της Ικαρίας .

Συνδέετε με την μακροζωία και αυτό έχει προκύψει από σχετικές έρευνες ιδιαίτερα Αμερικανικών επιστημονικών αποστολών.

Είναι κυρίως φυτοφαγική κουζίνα και χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο φρέσκα βιολογικά υλικά που συχνά συλλέγονται λίγο πριν το μαγείρεμα. Τα φαγητά μαγειρεύονται ελαφριά και σε χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθώντας να μην καταστραφούν τα ευαίσθητα θρεπτικά τους στοιχεία όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα κλπ.

Τηγανίσματα και φούρνος μικροκυμάτων αποκλείονται.

Το λάδι συνήθως προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος.
Οι συνταγές είναι τόσο ελληνικές(περιλαμβάνονται όλες οι Ικαριώτικες) όσο και επιλεγμένες της ευρύτερης Μεσογειακής κουζίνας. Αποφεύγονται κατά το δυνατόν περισσότερο τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά διότι θεωρούνται νεκρή τροφή. Αντί για αυτά προστίθενται φρέσκα(και μερικές φορές αποξηραμένα) αρωματικά φυτά και χορταρικά πλούσια σε χρήσιμα συστατικά με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.. Τα φαγητά δεν είναι ούτε αλμυρά ούτε ανάλατα.

Κρέας μαγειρεύεται κάθε δεύτερη εβδομάδα κυρίως κατσίκι η πουλερικά ενώ ψαρικά μαγειρεύονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. ΌΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ ΤΡΩΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΙΣ..

Υπάρχει προτίμηση στο κατσικίσιο τυρί και γάλα σε συνταγές που περιέχουν γαλακτοκομικά.
Η παρασκευασμένη τροφή καταναλώνεται φρεσκομαγειρεμένη με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τα όσπρια συμμετέχουν τουλάχιστον ισότιμα με τα δημητριακά.(δηλαδή μαγειρεύονται το ίδιο η και λίγο περισσότερο συχνά )
Στο πρωινό όταν σερβίρεται γάλα αυτό είναι πάντα κατσικίσιο. (Οι μεγαλύτεροι συνήθως πίνουν αφεψήματα από τοπικά βότανα και αρωματικά φυτά) Στα γλυκά το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης αντικαθίσταται από πετιμέζι η μέλι.

 
 

Οινοποιείο - Αγροτουριστικά καταλύματα, στην Πηγή στον Εύδηλο, Ικαρία

 


 

 
Creation and copyright: Greeka Design