Μαθήματα Μαγειρικής
Στα μαθήματα μαγειρικής παρουσιάζουμε την μοναδική γαστρονομία του νησιού που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τρεις - τέσσερις συνταγές της Ικαριώτικης - κυρίως χορτοφαγικής - κουζίνας (plant based). Συμμετέχουν στην μαγειρική, ενώ παράλληλα μπορούν να κρατούν σημειώσεις για τις συνταγές. Στο τέλος του μαθήματος τα φαγητά σερβίρονται και οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν όλοι μαζί το γεύμα με συνοδεία του κρασιού από το οινοποιείο του κτήματος.
Η Ικαριώτικη - κυρίως χορτοφαγική - κουζίνα περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και βιολογικά υλικά, όπως όσπρια, δημητριακά και αλεύρια, καθώς και φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά φυτά και χορταρικά πλούσια σε χρήσιμα συστατικά και με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Η χρήση ελαιόλαδου γίνεται κατά το δυνατόν στο τέλος του μαγειρέματος. Όλα σχεδόν τα φαγητά ψήνονται στο ξυλόφουρνο. Κρέας μαγειρεύεται σπάνια και αυτό προέρχεται εξ ολοκλήρου από τα ζώα της φάρμας. Ψάρι μαγειρεύεται πιο συχνά και είναι φρέσκο, κατευθείαν από τους ψαράδες της Ικαρίας. Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά, το κατσικίσιο τυρί και τα αυγά, καθώς και το ελαιόλαδο και οι ελιές παράγονται 100% από τους κήπους και τα οικόσιτα ζώα της φάρμας. Το ψωμί γίνεται με προζύμι και από 100% ελληνικά αλεύρια αρχαίας προέλευσης. Όλα αυτά τα αγνά υλικά σε συνδυασμό με τον ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος που ακολουθούσαν ανέκαθεν οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Ικαρίας προσφέρουν φαγητά που έχουν κρατήσει όλη τους την θρεπτική- διατροφική αξία, τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, τις βιταμίνες τους, τα μέταλλα κλπ.
Η τοπική γαστρονομία συνδέετε άρρηκτα με την μακροζωία και αυτό έχει προκύψει και από σχετικές έρευνες ιδιαίτερα Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών επιστημονικών αποστολών που έχουν συνεργαστεί με την οικογένεια Καρίμαλη για την παροχή πληροφοριών τόσο σχετικά με τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής, όσο και με την γαστρονομία μέσω τοπικών παραδοσιακών συνταγών (βλέπε Δημοσιεύσεις).
Διάρκεια: 4 ώρες