Ο μύθος
Ιστορία
Στην Ικαρία από την αρχαιότητα παραγόταν ο τοπικός οίνος, γνωστός ως ο «Πράμνιος οίνος», ο οποίος μνημονεύεται σε πολλά κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Συγκεκριμένα ο Όμηρος αναφέρει την παραγωγή του Πράμνιου Οίνου για την λατρεία του θεού Διονύσου, τόσο στην Ιλιάδα (Λ’, 638) όσο και στην Οδύσσεια (Κ’, 233). Είναι ενδιαφέρον δε, πως ορισμένοι όπως ο Γαλήνος ο Αθηναίος, ακόμα και ο Ιπποκράτης, αναφέρονται και σε ιατρική χρήση του συγκεκριμένου οίνου. Αλλά και αργότερα από τον 12 αιώνα και μετά μνημονεύεται ο «Πράμνιος οίνος», από διάφορους περιηγητές, όπως οι Buondelmonti, Bordone, Boschini, Thevenot και πολλούς άλλους. Ειδικά ο Hauttecoeur, στα τέλη του 19ου αιώνα, αναφέρεται στην μεγάλη έκταση (για τα δεδομένα του νησιού) που καταλάμβαναν οι αμπελώνες (200.000 κλήματα).
Μυθολογία
Ήδη από την αρχαιότητα, η Ικαρία είχε συνδεθεί με τον Διόνυσο, και την καλλιέργεια της αμπέλου. Στην ελληνική μυθολογία ο Διόνυσος ήταν γνωστός ως ο Θεός του κρασιού και του γλεντιού. Η Ικαρία ήταν η περιοχή του μυθικού βασιλείου της Οινόης και είχε πολλά τοπωνύμια, τα περισσότερα από τα οποία σώζονται ακόμα και σήμερα και είχαν άμεση σχέση με την ιστορία του θεού Διόνυσου. Μάλιστα, ένα από τα ονόματα του νησιού ήταν «Μάκρις», προερχόμενο από το όνομα μίας από τις τροφούς του. Σύμφωνα όμως με την ελληνική μυθολογία, το νησί ονομάζεται Ικαρία από το μύθο του θρυλικού Ίκαρου, του γιου του Δαίδαλου, ο οποίος πέταξε με κέρινα φτερά πολύ κοντά στον ήλιο με αποτέλεσμα να λιώσουν και να πέσει στο πέλαγος, από το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού, δίνοντας το όνομά του τόσο στο πέλαγος όσο και στο νησί.
Μακροζωία
Το νησί έγινε παγκόσμια γνωστό μέσα από τα βιβλία «Blue Zones» του Αμερικανού συγγραφέα Dan Buettner, ο οποίος επισκέφτηκε και το κτήμα μας. Ο Dan Buettner αναφέρεται σε αυτήν την εμπειρία και στα βιβλία του, τόσο μέσα από συνταγές της τοπικής γαστρονομίας, όσο κι από φωτογραφίες και συμβουλές για τον ικαριώτικο τρόπο ζωής. (The Blue Zones: 9 Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest & The Blue Zones Kitchen: 100 recipes to live 100). Ως μπλε ζώνες ορίζονται τα μέρη με μεγάλο αριθμό αιωνόβιων ανθρώπων. Στις μπλε ζώνες ανήκουν πέντε περιοχές στον κόσμο, η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα, η Ικαρία της Ελλάδας και η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας. Έτσι λοιπόν η Ικαρία είναι μία από τις πέντε περιοχές στον κόσμο που ανήκουν στα «Blue Zones» και θεωρείται το μέρος με το παγκόσμιο ρεκόρ σε ηλικιωμένους άνω των ενενήντα ετών.
Στα μυστικά της μακροζωίας περιλαμβάνεται η τοπική γαστρονομία (Plant-based diet), η κατανάλωση τοπικού οίνου, η χαλαρότητα και η έλλειψη άγχους σε συνδυασμό με την καθημερινή αγροτική εργασία, το περπάτημα, τους οικογενειακούς δεσμούς, την αγάπη στο συνάνθρωπο, την πίστη και φυσικά το περιβάλλον του νησιού (φύση, νερό, άνεμος και ιαματικές πηγές).
‘’Πέντε γενιές της οικογένειας Καρίμαλη, Άγιος Πολύκαρπος Ικαρίας, 2004’’