top of page

Το οινοποιείο

Karimalis Ikarianwine

Από τον αρχαίο «πράμνιο» οίνο της Ικαρίας του Ομήρου συνεχίζουμε μία παράδοση χιλιάδων χρόνων στην παραγωγή κρασιού. Με σύγχρονα μέσα και μεθόδους, αλλά με το πνεύμα και την αγάπη που μας έμαθαν οι πρόγονοί μας, η οικογένεια μας, στηριγμένη στα αρχεία που κατέχει, καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί επί τουλάχιστον 5 αιώνες.

Ο Γεώργιος Καρίμαλης, μετά από χρόνια εργασίας στην Αθήνα ως οικονομολόγος πήρε την απόφαση να αφήσει την δουλειά στην πόλη και να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Ικαρία. Το διάστημα που εργαζόταν στην Αθήνα, πηγαινοερχόταν τα σαββατοκύριακα στην Ικαρία για να προετοιμάσει τους αμπελώνες και το οινοποιείο. Λέγοντας ότι δήθεν πάει για αγροτικές εργασίες, οι υπόλοιπη οικογένεια δεν είχε καταλάβει τι προετοίμαζε. Έτσι λοιπόν το οινοποιείο του κτήματος κατασκευάστηκε το 1997 και το 1999, μια μέρα σαν όλες τις άλλες, ανακοινώνει στην οικογένεια του ότι θα πάνε να ζήσουν στο νησί μόνιμα. Αρχικά η μόνη δραστηριότητα της οικογένειας ήταν το οινοποιείο, αλλά με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να λειτουργεί ως αγροτουριστική μονάδα και να δραστηριοποιείται και στον οινοτουρισμό.

Ο Γεώργιος Καρίμαλης ασχολείται συστηματικά με την γευστική δοκιμή κρασιών από το 1993 και έχει ολοκληρώσει σειρά επαγγελματικών σεμιναρίων σε αυτόν τον τομέα. Συνέχισε να εξελίσσεται σαν γνώστης του κρασιού μέσω της συμμετοχής του σε ομίλους κρασιού, με επισκέψεις σε εκθέσεις καθώς και μέσα από την συνεργασία του με εστιατόρια και άλλους οινοπαραγωγούς.

Το 2019 το οινοποιείο Καρίμαλη μεταβιβάστηκε στην κόρη Ηλιάνα Καρίμαλη. Η Ηλιάνα από μικρή ηλικία είχε δείξει το ενδιαφέρον της για την παραγωγή του κρασιού. Από μόλις 5 ετών ακολουθούσε τον πατέρα της στα αμπέλια και το οινοποιείο. Οι εικόνες αυτές καλλιέργησαν μία μοναδική αγάπη για το κρασί στο υποσυνείδητό της. Μεγαλώνοντας σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με κατεύθυνση  Βιοτεχνολογία-Τρόφιμα και με τίτλο διπλωματικής «Χαρακτηρισμός τοπικών ποικιλιών σταφυλιών της Ικαρίας και μελέτη της ζύμωσής τους». Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Οινολογία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι λοιπόν ο πατέρας Καρίμαλης παρέδωσε την επιχείρηση στην Χημικό Μηχανικό και Οινολόγο κόρη του με σκοπό να εφαρμόσει τις γνώσεις της με όλη την όρεξη και την αγάπη της για την οινοποιεία, ενώ παράλληλα στέκεται δίπλα της ακούραστος και έμπειρος σύμβουλος.

Το οινοποιείο αξιοποιεί τους αμπελώνες του κτήματος στο οποίο βρίσκεται καθώς και ακόμη δύο αμπελώνες σε κτήματα που ανήκουν στην οικογένεια. Την Καλαμπελέ στο χωριό Νας και τις Στεφάνες στο χωριό Πηγή. Όλοι οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί από τον οργανισμό βιολογικής γεωργίας ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων). Έχουν έκταση 15 στρέμματα και είναι φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες αμπελιών όπως Ρετενό, Κούντουρο (Μαντηλαριά), και Φωκιανό οι ερυθρές ποικιλίες, και Μπεγλέρι και Ασύρτικο οι λευκές. Η οικογένεια Καρίμαλη, στηριγμένη στα αρχεία που κατέχει, καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί επί τουλάχιστον 5 αιώνες. Εντούτοις, ο αμπελώνας άρχισε να ξαναφυτεύεται σταδιακά από το έτος 1993.

Όλα τα παραγόμενα κρασιά είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ικαρία (Π.Γ.Ε) και παράγονται με ελάχιστες παρεμβάσεις. Οι αλκοολική ζύμωση γίνεται με την χρήση των γηγενών άγριων ζυμών, οι οποίες δημιουργούνται στις μοναδικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του νησιού και έχουν την ικανότητα να παράγουν αρκετά υψηλόβαθμα σε αλκοόλη κρασιά. Οι γλευκολάσπες και οι οινολάσπες του οινοποιείου επιστρέφουν στους αμπελώνες μέσω της κομποστοποίησης και εμπλουτίζουν την σύσταση των γηγενών ζυμών, κάνοντάς τες όλο και πιο δυνατές.

Το οινοποιείο, σε χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής κρασιού, αποραγιστήρια, πιεστήρια, συστήματα ψύξης δεξαμενών και χώρου, αυτοματισμούς στον έλεγχο της ζύμωσης των κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές, σύστημα αζώτου, σύγχρονο εμφιαλωτήριο κλπ. Διαθέτει χώρο παλαίωσης ερυθρού οίνου σε δρύινα βαρέλια και οριζόντιας αποθήκευσης 12000 ως 14000 φιαλών εμφιαλωμένου κρασιού. Ο χώρος του οινοποιείου κλιματίζεται στους 18 βαθμούς C.

bottom of page